İng. ve Fr. relation Alm. relation, Beziehung Lat. relatio Es. T. nisbet, alaka ya da İzafet (İFE) // (Cevizci) eski baskısında münâsebet karşılığını vermiş, ancak son baskıda kaldırmış, Osmanlıcası yok. Osmanlıcada relasyon ve korelasyon ayrımına pek gidilmiyor gibi görünüyor.
Tanım
Şeyler arasında mevcut olan ilinti ve ilişki durumuna verilen addır. Bu ilişki durumları yani bağıntılar, şeylerin doğasını kavrayışımızda etkili olabilir. Örneğin “baba”, “daha büyük”, vb. kelimeler bağıntısal bir anlamanın gerektiği açık kavramlardır. Bağıntı, Aristoteles’in kategoriler öğretisi’nde varolanı kavramamızı sağlayan on kategoriden biridir. Yine örneğin (Kepler’e göre), insan doğayı araştırırken en iyi nicelik bağıntılarını görüp kavrayabilir. Ayrıca Hegel’in Geist teorisine göre de, “ben” bir kişidir ve bağımsız bir bilinç taşır ancak tek bir insan, çoğunlukla diğer pek çok insan ile olan bağıntısı sayesinde ne ise odur ve ancak böyle tanımlanabilir.
Ek Bilgi
Gökberk, kitabı boyunca bağıntı kavramını, doğal bağıntılar, matematik bağıntılar, nicelik bağıntıları vb. şekillerde tamlamalar içinde kullanıyor.